راهنمای نویسندگان

از نویسندگان محترم درخواست می‌شود قبل از تهیه پیش نویس مقاله، توضیحات بخش اصول اخلاقی انتشار را به دقت مطالعه کرده و چنانچه مقاله واجد شرایط پذیرش بود، آن را مطابق با توضیحات مندرج در این بخش ویرایش نموده و به صورت الکترونیکی ارسال نمایند. 

آخرین نسخه‌ فایل قالب پیش‌نویس مقالات مختلف، و سایر فرم‌های مربوطه را می‌توانید در این قسمت دریافت نمایید.

قالب پیش نویس مقاله علمی- مروری (سال 1401)

قالب پیش نویس مقاله علمی- پژوهشی (سال 1401)

قالب پیش نویس مقاله کوتاه پژوهشی (سال 1401)

نمونه فرم تعارض منافع

نمونه فرم نامه به سردبیر (تعهدنامه)

نمونه فرم واگذاری حق انحصاری تکثیر و نشر(کپی‌رایت)


برای سهولت آماده­‌سازی پیش‌نویس مقاله مطابق با دستور العمل نشریه توصیه می­‌شود از قالب­‌های ارائه شده در ابتدای همین راهنما استفاده نمایید. تنظیمات هر بخش به منوی style نرم‌­افزار Microsoft Word اضافه شده است.

نـویسندگان محترم لازم است موارد ذیل را که موجب تسریع در فرایند پذیرش و انتشار به موقع مقاله خواهد شد، دقیقا رعایت فرمایند.

1- ساختار مقاله

الف) مقاله علمی-مروری (Review Article)

مقاله علمی- مروری بـاید مطابق با استانداردهای ذکر شده در آخرین نسخه شیوه‌نامه نگارش مقاله که در تارنمای نشریه قرار دارد، تنظیم شده باشد. چیدمان ساختاری این نوع مقاله به ترتیب زیر است:

صفحه عنوان، چکیده فارسی به همراه واژه­‌های کلیدی، فهرست علائم و اختصارات، مقدمه، عناوین مورد بررسی، نتیجه­‌گیری نهایی؛ تشکر و قدردانی (در صورت لزوم)، منابع، صفحه عنوان انگلیسی، و چکیده انگلیسی به همراه واژه‌­های کلیدی.

حداقل دو مورد از ارجاعات مقاله مروری باید از مقاله­‌های قبلی نویسندگان در موضوع مورد نظر باشد. در این دسته از مقالات صرف گزارش نتایج کار دیگران مد نظر نشریه پژوهش‌­های صمغ‌­های طبیعی نیست؛ بلکه نظریه‌پردازی، استنتاج و تحلیل نویسندگان نیز باید در سرتاسر مقاله محسوس و برجسته باشد. از این رو نشریه ترجیحا از مقالات علمی-مروی که توسط محققین متخصص و مجـرب و دارای پیشینه پژوهشی شناخته شده در مـوضوع مورد بحث تهیه شده باشد، استقبال می‌­نماید.

ب) مقاله علمی-پژوهشی (Research Article)

مقاله علمی-پژوهشی حاصل پژوهش بدیع، اصیل و نوآورانه در موضوعات روزآمد در حوزه­‌های گوناگون مرتبط با زمینه فعالیت نشریه است. این نوع مقاله بـاید با در نظر گرفتن استانداردهای ذکر شده در آخرین نسخه شیوه‌نامه نگارش مقاله که در تارنمای نشریه، قرار دارد تنظیم شده باشد. چیدمان ساختاری این نوع مقاله به ترتیب زیر است:

صفحه عنوان، چکیده فارسی به همراه واژه‌­های کلیدی، فهرست علائم واختصارات، مقدمه، مواد و روش­‌ها، نتایج و بحث، نتیجه­‌گیری نهایی، تشکر و قدردانی، منابع، صفحه عنوان انگلیسی، و چکیده انگلیسی به همراه واژه‌­های کلیدی.

ج) مقاله کوتاه پژوهشی (Short Communication)

پژوهش­‌های اثرگذار و نوظهور که نتیجه یک کار تحقیقاتی اصیل است در قالب مقاله کوتاه به طور محدود با نظر سردبیر و اعضای هیأت تحریریه بررسی و پذیرش می­‌شود. مقالات کوتاه شامل کشف مواد، آزمایشات و روش‌های جدید، فرضیه‌ها و نظریه‌های نوین، شبیه‌سازی‌ها و مدل‌سازی‌های نوآورانه و رمزگشایی از سازوکار پدیده ها و فرآیندها هستند که باید به سرعت به جامعه مخاطب اطلاع‌رسانی شوند. چیدمان ساختاری این نوع مقاله به ترتیب زیر است:

صفحه عنوان، چکیده فارسی به همراه واژه‌­های کلیدی، فهرست علائم و اختصارات، مقدمه، نتایج و بحث، نتیجه‌­گیری نهایی، تشکر و قدردانی، منابع، صفحه عنوان انگلیسی، و چکیده انگلیسی به همراه واژه­‌های کلیدی.

شایان ذکر است که در مقالات کوتاه پژوهشی مقدمه، نتایج و بحث، نتیجه‌­گیری نهایی، و تشکر و قدردانی ذیل عناوین جداگانه آورده نمی­‌شوند، بلکه به صورت پاراگراف‌­های مجزا نگارش می­‌شوند.

2- محدودیت تعداد واژه‌ها

حداکثر تعداد واژه‌ها برای مقالات علمی- مروری بین 5000 تا 7000، علمی- پژوهشی بین ۳۵۰۰ تا 5000 و کوتاه پژوهشی بین 2000 تا 3000 می‌باشد. لازم به ذکر است که محدوده مورد اشاره شامل همه اجزای مقاله بجز فهرست منابع می­‌باشد.

3- قالب‌­بندی فایل مقاله

اصول ذیل باید در قالب مقاله رعایت شود:

3-1- متن مقاله باید در قالب Word در قطع A4 به صورت تک ستونی با حاشیه‌ 2/5 سانتی‌متر و فاصله مناسب بین سطرها (1/5 سانتی‌متر) بدون فاصله قبل و بعد، با قلم فارسی B Nazanin شماره 12 تایپ شود. برای تمامی عنوان‌ها (عنوان مقاله، عنوان چکیده و ...) از قلم B Titr استفاده شود. کلیه حروف و واژه‌های انگلیسی در متن مقاله باید با فونت Times New Roman شماره 10 باشد.

3-2- شماره زیرنویس­‌ها در هر صفحه از شمارۀ (1) شروع شده و توسط نرم‌افزار Microsoft Word به طور خودکار شماره‌گذاری شود (گزینه Insert Footnote در منوی References). شماره زیرنویس­‌ها در متن و در پاورقی باید به صورت بالانویس (Superscript) تایپ شوند. شماره‌­گذاری در متن باید بعد از علائم نگارشی «نقطه، ویرگول، و پرانتز» و قبل از «دونقطه، خط تیره، علامت سوال، و نقطه-ویرگول» باشد. برای زیرنویس فارسی از قلم فارسی B Nazanin شماره 10 و برای زیرنویس انگلیسی از فونت Times New Roman شماره 9 استفاده شود. اولین حرف زیرنویس انگلیسی به صورت بزرگ تایپ شود.

3-3- عنوان‌های اصلی و زیر عنوان‌ها شماره­‌گذاری شوند.

3-4- پاراگراف اول هر بخش بدون فرورفتگی و پاراگراف دوم به بعد با فرورفتگی به اندازه 5 میلی‏‌متر از شروع سطر و بدون فاصله پس یا پیش از پاراگراف تایپ شود.

3-5- اسامی علمی گیاهان، جانوران و میکروارگانیسم‌ها در تمام مقاله به صورت مورب تایپ شوند.

3-6- پرانتز و کروشه‌­ها باید با قلم فارسی تایپ شوند.

3-7- شماره صفحات وسط و پایین هر صفحه درج شود.

3-8- ضروری است استناد به منابع و مآخذ در مقاله علمی- مروری در بخش عناوین مورد بررسی، و در مقاله علمی- پژوهشی و مقاله کوتاه پژوهشی در بخش نتایج و بحث بیش از دیگر قسمت‌ها باشد. تعداد مراجعی که در مقدمه به آنها ارجاع داده می‌شود نباید چندان زیاد باشند.

3-9- استفاده از واژه‌های غیر فارسی- به استثنای نام افراد، اسامی علمی و اصطلاحات فنی- در متن جایز نیست. در صورت نبودن معادل فارسی فراگیر، واژه مورد نظر به فارسی نوشته شده و لاتین آن به صورت زیرنویس در همان صفحه ارجاع داده شود.

3-10- کلیه علایم نگارشی نظیر ، : . ؛ بدون فاصله از حرف/واژه قبلی و با یک فاصله از حرف/واژه بعدی تایپ شوند.

3-11- جهت فاصله­‌گذاری بین "می" و "نمی" افعال مضارع، "ها"ی جمع، پسوند فعل‌­ها، و واژه‌هایی که از دو یا چند جزء تشکیل شده‌­اند با فشردن کلید ctrl و - نیم‌­فاصله درج شود.

4- اجزای مقاله

4-1- صفحه عنوان

این صفحه شامل عنوان کامل مقاله، مشخصات نویسندگان، چکیده، واژه‌های کلیدی، و فهرست علائم و اختصارات است.

عنوان: عنوان مقاله باید موجز، گویا و بیان‌کننده موضوع تحقیق و حداکثر 20 کلمه در تمامی انواع مقاله‌­ها باشد. استفاده از کلمات مخفف و اختصار در عنوان جایز نیست. عنوان باید به صورت وسط‌چین و با قلم B Titr شماره 14 به صورت پررنگ (Bold) با فاصله 12pt از سطر قبل و بعد تایپ شود.

مشخصات نویسندگان: شامل نام و نام خانوادگی و وابستگی سازمانی آن­‌ها است. نام کامل نویسندگان باید به صورت وسط‌چین و با قلم B Nazanin شماره 12 به صورت پررنگ و با رعایت فاصله single بین سطرها و فاصله 12pt (با سطر بعد از هر نویسنده) تایپ شود. نویسنده یا نویسندگان مسئول که دارای شروط قید شده در بند 2-16 هستند با علامت ستاره (*) مشخص شوند. وابستگی سازمانی هر نویسنده باید شامل رتبه علمی یا سمت؛ نام گروه آموزشی، دانشکده/پژوهشکده، دانشگاه/مؤسسه/پژوهشگاه/سازمان و یا محل اشتغال، شهر، کشور، پست الکترونیکی (E-mail) و شناسه ORCID ذکر شود.

تبصره: ترتیب نام نویسندگان باید براساس مشارکت آن­‌ها در مقاله آورده شود، اما در خصوص نویسندگان مسئول (در صورتی که بیش از یک نویسنده مسئول وجود داشته باشد) عکس این قضیه صادق است. به این معنی که نام مهم‌ترین نویسنده مسئول در انتهای فهرست اسامی قید می‌­شود.

چکیده: عنوان چکیده باید با قلم B Titr شماره 12 و محتوای چکیده با قلم B Nazanin شماره 11 در قالب یک پاراگراف تایپ شود. چکیده مقاله علمی- مروری  باید شامل 250 تا 300 کلمه؛ مقاله علمی-پژوهشی 200 تا 250 کلمه و چکیده مقاله کوتاه پژوهشی 100 تا 150 کلمه باشد. چکیده مقاله مروری باید به صورت فشرده به بیان اهداف، بررسی تحقیقات گذشته در موضوع مورد بحث، و نتیجه‌گیری کلی بپردازد. اما چکیده مقاله علمی-پژوهشی و مقاله کوتاه پژوهشی باید به ترتیب دربرگیرنده سه بخش بیان مسأله و اهداف پژوهش، روش‌های مورد استفاده در تحقیق، و یافته‌ها و نتیجه‌گیری نهایی باشد. رعایت تناسب بین این سه بخش از لحاظ تعداد واژه‌ها ضروری است. از به کار بردن اختصارات، معادله‌های ریاضی، ارجاعات و یا ذکر شماره آن‌ها در فهرست منابع، و نیز درج زیرنویس در چکیده مقاله اجتناب شود.

واژه‌های کلیدی: باید متناسب با موضوع مقاله بوده و حتی‌­الامکان عینا در عنوان مقاله دیده نشوند (5 کلید واژه). واژه‌های کلیدی باید با قلم B Nazanin شماره 11 به صورت مورب و به‌ترتیب حروف الفبا تایپ شده و با ویرگول از هم جدا شوند. با توجه به ماهیت تخصصی نشریه، استفاده از عین کلمات "صمغ"، "هیدروکلوئید"، "موسیلاژ" و "رزین" به تنهایی به عنوان واژه کلیدی مجاز نمی‌باشد.

فهرست علائم و اختصارات: بعد از چکیده، در صورت بکاربردن واژه‌های اختصاری و مخفف در متن مقاله لازم است نام کامل آنها ذکر شود و نمادها و علایم معرفی شوند. مثال:

T: دما (درجه سانتی­گراد)

ρ: چگالی (کیلوگرم بر مترمکعب) ...

4-2- مقدمه

شروع مقاله باید توسط گزینه page break در منوی Insert از صفحه عنوان جدا شود. مقدمه مقاله علمی- مروری باید حاوی 1200 تا 1400 کلمه، مقاله علمی- پژوهشی 800 تا 1200 کلمه و مقاله کوتاه پژوهشی 400 تا 700 کلمه باشد که در قالب 3 الی 6 پاراگراف گنجانده می­‌شود. مقدمه در مقاله علمی-پژوهشی و مقاله کوتاه پژوهشی باید در برگیرنده پژوهش‌های گذشته مرتبط با موضوع پژوهش، بیان مسأله و ضرورت انجام مطالعه باشد. در پاراگراف آخر لازم است دلیل انجام مطالعه حاضر و جنبه های نوآورانه آن ذکر شود در مقدمه مقاله مروری باید در پاراگراف اول بدون اشاره به بحث اصلی به بیان پیشینه موضوع پرداخته شود. در ادامه فرضیه‌های موجود و نیز دلایل و ضرورت مرور موضوع مورد نظر تشریح شده و در نهایت اهداف دنبال شده در مقاله توضیح داده شوند. در مقدمه مقاله علمی- مروری می‌­توان به ابعاد نامکشوف موضوع مورد بررسی یا مشکلات و پیچیدگی­‌های آن نیز اشاره نمود. به طور کلی در تمام انواع مقاله‌­ها رعایت همبستگی علمی و محتوایی بین پاراگراف‌­ها ضروری است.

4-3- مواد و روش‌­ها

این قسمت تنها در مقالات علمی-پژوهشی آورده می‌­شود و شامل شرح کاملی از مواد و تجهیزات به کار گرفته شده، نحوه انجام آزمایشات با ذکر مأخذ، و روش تجزیه و تحلیل داده‌­ها می‌­باشد.

4-4- نتایج و بحث

ارائه یافته­‌های اصلی پژوهش به کمک ترسیم طرح­‌های شماتیک، جدول‌ها و نمودارها، توصیف و مقایسه آن­ها با تحقیقات انجام شده قبلی، تایید یا رد یافته‌­های دیگران و ذکر دلایل احتمالی آن، تشریح نقاط قوت و ضعف مطالعه و توضیح یافته‌های غیرمنتظره از جمله موارد مهمی است که لازم است در قسمت نتایج و بحث ذکر گردد. در مقاله علمی- مروری، باید به جای این قسمت مطالب استخراج شده از منابع مختلف همراه با تحلیل‌های مرتبط که به صورت موضوعی یا مقطع زمانی دسته‌بندی‌ شده‌اند، آورده شود.

در نگارش این قسمت باید دقت شود که واحد کمیت‌ها در مقیاس متریک (SI) با حروف فارسی و بعد از مقدار عددی آنها آورده شوند (مثال: 25 درجه سانتی‌گراد، 100 میلی‌گرم در لیتر، 29 درصد). اعشار باید به شکل فارسی و به صورت ممیز تایپ شوند. جهت مشخص نمودن سطح معنی‌داری آماری، حرف لاتین P به صورت بزرگ و مورب تایپ شود (مثال: 0/05 < P).

در خصوص فرمول­‌ها و رابطه­‌های ریاضی رعایت نکات زیر ضروری است:

  • تمامی معادله‌ها و رابطه‌های ریاضی مورد استفاده در متن باید توسط گزینه Insert Equation موجود در نرم‌­افزار Microsoft Word با قلم Cambria Math شماره 9 در سطر جداگانه، از سمت چپ و با رعایت ترتیب شماره‌گذاری تایپ شوند.
  • تنها متغیرهای معادله به صورت مورب نوشته شوند، و سایر موارد از جمله اعداد، کلمات، و واحدها به صورت ساده تایپ شوند.
  • چنانچه طول معادله فراتر از یک سطر باشد، باید در انتهای سطر با فشردن دکمه Enter شکسته شده و ادامه آن در سطر بعدی آورده شود. در این حالت باید سطر دوم به بعد از سمت چپ به اندازه 0/5 سانتی‌­متر فرورفتگی داشته باشد.
  • شماره هر معادله در سمت راست آخرین سطر و داخل پرانتز درج شود. اگر در سطر آخر فضای کافی برای درج شماره نباشد، در سمت راست سطر بعد تایپ شود.
  • از علامت نقطه (.) به جای علامت ضرب استفاده نشود.
  • هنگام اشاره به معادله‌ها در متن، باید شماره معادله داخل پرانتز آورده شود.

در خصوص جدول­‌ها، نمودارها و تصاویر لازم است موارد ذیل به دقت رعایت شود:

  • تعداد جدول‌ها، نمودارها و تصاویر باید متناسب با نوع و حجم مقاله باشد. در مقالات علمی- مروری مجموعا حداکثر 8 مورد (جدول، نمودار و یا عکس)، در مقالات علمی-پژوهشی حداکثر 7 مورد و در مقالات کوتاه بین 1 تا 4 مورد باید استفاده شود.
  • عنوان جدول‌ها و شکل‌ها با قلم B Nazanin شماره 10 و به صورت پررنگ و متن مربوط به توضیح آن­ها با قلم B Nazanin شماره 10 و به صورت ساده و واژه‌های انگلیسی با فونت Times New Roman شماره 9 تایپ شوند. همچنین متن داخل جدول­‌ها با یک شماره پایین­‌تر تایپ شود (متن فارسی با قلم B Nazanin شماره 9 و متن انگلیسی با فونت Times New Roman شماره 8). لازم است اولین سطر متن ذیل جدول به اندازه 12pt با آن فاصله داشته باشد.
  • عنوان جدو‌ل‌ها باید مانند متن اصلی با نرم افزار Word تایپ شود.
  • فایل عنوان‌های مربوط به شکل‌ها، نمودارها و عکس‌ها باید در پوشه جداگانه‌ای ارسال شود.
  • عنوان شکل، نمودار و عکس در پایین و با فرمت وسط‌چین (در صورتی که عنوان بیش از یک خط باشد از فرمت راست‌چین استفاده شود) و عنوان جدول در بالای آن و با فرمت راست‌چین تایپ شود.
  • بکارگیری هر گونه واژه یا عبارت غیرمصطلح یا اختصار باید به صورت زیرنویس ذیل جداول، نمودارها، و تصاویر توضیح داده شود. برای این منظور واژگان مورد نظر با یک علامت یا نشان خاص، مثل ستاره، متمایز شده و توضیحات مربوطه در قسمت زیرنویس آورده می‌شوند. شماره قلم متن زیرنویس جدول باید به یک شماره کوچکتر از متن داخل جدول باشد (متن فارسی با قلم B Nazanin شماره 8 و متن انگلیسی با فونت Times New Roman شماره 7).
  • جدول­‌ها، شکل‌ها و نمودارها پس از ارجاع به آن­ها در داخل متن جانمایی شوند.
  • اشاره به جدول­‌ها، شکل‌ها و نمودارها در متن، به صورت دستی، با ذکر شماره، بدون پرانتز و بدون استفاده از ابزار caption در Word است. تنها در صورتی که جمله با شماره جدول، شکل یا نمودار خاتمه می­‌یابد، شماره باید داخل پرانتز آورده شود.
  • جدول‌ها باید با استفاده از دستور Table در نرم‌افزار Word رسم شوند. قرار دادن جدول و نمودار با فرمت عکس در داخل متن جایز نیست.
  • زمینه کلیه جدول‌ها و نمودارها باید بی‌رنگ و تمامی خطوط به صورت سیاه و سفید و غیررنگی نمایش داده شوند. با توجه به اینکه مقالات نشریه به صورت سیاه و سفید چاپ می‌شوند، در شکل­‌هایی که کانتور رنگی دارند طیف رنگ استفاده شده باید در چاپ سیاه و سفید قابل تفکیک باشد.
  • چنانچه نمودارها و شکل ها با نرم­‌افزار Excel رسم شده باشند، فایل Excel آن‌ها همراه با فایل اصلی مقاله به دفتر نشریه ارسال گردد.
  • واحد کمیت‌ها در محورهای x و y نمودارها داخل پرانتز یا کروشه تایپ شود.
  • اعداد نمایش داده شده در جدول‌­ها و نمودارها باید به فارسی تایپ شوند.
  • جدول‌ها بدون خطوط عمودی و با حداقل خطوط افقی (ترجیحا فقط سه خط افقی اصلی) ترسیم شوند. خانه‌های جدول نباید خالی باشند و در صورت خالی بودن در مورد آن توضیح کافی داده شود.
  • تصاویر باید با فرمت TIFF و کیفیت حداقل 300dpi باشند. همچنین درصورت اقتباس از منابع دیگر ذکر منابع مورد استفاده الزامی است.
  • جهت درج اعداد اعشاری روی محور نمودارها می‌بایست از اعداد فارسی با ممیز (/) استفاده شود. به کار بردن نقطه به عنوان ممیز جایز نیست. برای تایپ اعداد اعشاری قلم‌های واجد این قابلیت (مجموعۀ قلم پروین) را می‌توان نصب کرد.
  • از تکرار نتایج هم به شکل جدول و هم به شکل نمودار خودداری شود. از درج جدول‌ها، منحنی‌ها و تصاویر اضافی و غیر ضروری نیز پرهیز شود. به عنوان مثال جدولی که صرفاً دارای یک ردیف است و یا نموداری که نشان‌دهنده دو نسبت آماری است، اضافی محسوب می‌شوند. این موارد را می‌توان در متن مقاله در قالب یک الی دو سطر ارائه نمود.

4-5- نتیجه‌گیری نهایی

این قسمت در قالب یک پاراگراف حاوی حاوی 500 تا 700 واژه در مقاله علمی- مروری، 300 تا 500 واژه در مقاله علمی-پژوهشی و 150 تا 200 واژه در مقاله کوتاه پژوهشی در قالب یک الی دو پاراگراف نگارش می‌­شود. نتیجه‌­گیری نهایی در مقاله علمی-پژوهشی و مقاله کوتاه پژوهشی باید دربرگیرنده اهداف پژوهش، ضرورت انجام مطالعه، یافته­‌های تحقیق، کاربرد یافته­‌ها و پیشنهادات جهت انجام تحقیقات آتی باشد. در مقاله علمی- مروری پیشرفت های صورت گرفته در زمینه مورد بحث، چالش‌ها، کاستی‌ها و کمبودهای علمی و پژوهشی مرتبط و ترسیم دورنمای آینده همراه با محورهای تحقیقاتی پیشنهادی در قالب یک الی سه پاراگراف به عنوان نتیجه‌گیری نهایی بیان می‌­شوند.

4-6- تشکر و قدردانی

در این قسمت نویسندگان مقاله می‌توانند از افراد یا مؤسساتی که به نحوی در انجام مطالعه، یا تدوین مقاله همکاری و یا حمایت مالی نموده‌اند تقدیر به عمل آورند. چنانچه پژوهش و تهیه مقاله با استفاده از بودجه تحقیقاتی موسسه‌ای انجام شده باشد، درج شماره موافقت نامه/قرارداد طرح و نام سازمان ذیربط الزامی است.

4-7- منابع

شیوه ذکر منابع در متن مقاله باید مطابق با نسخه هفتم الگوی انجمن روانشناسی آمریکا (APA) باشد. منابع مورد استفاده در مقاله باید معتبر و ترجیحا مربوط به 10 سال اخیر باشند. لازم است برای مقاله علمی- مروری 70 تا 100 منبع، مقاله علمی- پژوهشی بین 30 تا 50 منبع و مقالات کوتاه پژوهشی بین 10 تا 20 منبع معرفی شود. از نویسندگان محترم تقاضا می­شود در تنظیم و سازماندهی منابع از نرم‌­افزار End Note استفاده و همراه با فایل اصل مقاله به دفتر نشریه ارسال نمایند. آخرین نسخه APA از لینک ذیل قابل دسترسی است:

https://endnote.com/style_download/apa-7th-american-psychological-association-7th-edition/

شیوه استناد و ارجاع درون متنی

1- ارجاعات در متن شامل ذکر نام نویسنده و سال انتشار اثر است که در داخل پرانتز و پیش از نقطه انتهای جمله آورده می‌شود. نحوه استناد بر اساس تعداد نویسنده به صورت ذیل می­‌باشد:

  • یک نویسنده: نام نویسنده و سال انتشار (Smith, 2003) یا (کرمی، 1374)
  • دو نویسنده: نام هر دو نویسنده و سال انتشار (Smith & Jones, 2004) یا (مهدویان و زنجیریان، 1383)
  • بیش از دو نویسنده:
    • برای اولین بار: (Hoges, Jensen, Olsen, & Forgan, 2013) یا (قربانی حسن‌سرایی، شهیدی، بهادر قدوسی و معتمدزادگان، 1391)
    • در ارجاعات بعدی: (Hoges et al., 2013) یا (قربانی حسن‌سرایی و همکاران، 1391)

2- در صورت نیاز به ارجاع همزمان به چند منبع، منابع ابتدا بر اساس ترتیب حروف ‌الفبا و سپس سال انتشار در داخل یک پرانتز قرار گرفته و با علامت «؛» از یکدیگر جدا می‌شوند. از به کار بردن عناوین مانند دکتر، پروفسور و یا آقای … در کنار نام نویسندگان خودداری شود.

مثال: (منصوری و باده‌یان، 1393؛ علی‌بیگی، 1397) و یا (Butler, 2017; Sanchiz et al., 2017; Stegmeir, 2016)

3- چنانچه لازم باشد جهت تاکید بیشتر نام نویسنده در متن قید ­شود، در این صورت پس از ذکر نام نویسنده، تنها سال انتشار منبع درون پرانتز درج می‌شود و نیازی به تکرار آن در پایان جمله نیست.

مثال: "بر طبق نظر (2021) .Arasu et al، استفاده از محصولات گیاهی خطر ابتلا به سرطان و تصلب شرائین را کاهش می­‌دهد." یا از چندین منبع نقل قول شود: "فرحناکی و همکاران (1390)، Butler (2017) ،Sanchiz et al. (2017)، و Stegmeir (2016) گزارش کردند که...".

4- در مورد منابعی که هنوز چاپ و منتشر نشده‌اند به جای سال انتشار از عبارت (در نوبت چاپ) برای منابع فارسی و (in press) برای منابع خارجی استفاده شود:

(رضوی و همکاران، در نوبت چاپ)،  (Kreuzer et al., in press)

و یا اگر به صورت نقل قول است: از نظر رضوی و همکاران (در نوبت چاپ) و Kreuzer et al. (in press)

5-  جهت استناد به استانداردها در داخل متن نام سازمان و سال انتشار آورده شود: (سازمان استاندارد ملی ایران، 1385) و یا (Standards Australia & Standards New Zealand, 2018)

6- در مواردی که بیش از یک منبع از یک نویسنده (نویسندگان) در همان سال وجود دارد با قرار دادن حروف «الف»، «ب»، «پ» و... برای منابع فارسی و حروف c، b، a و ... برای منابع انگلیسی پس از سال انتشار از یکدیگر متمایز شوند. مثال: (رحیمی و همکاران، 1384الف) و یا (Liu, 2005a)

7- در مورد مقاله و کتاب‌های ترجمه شده به زبان انگلیسی ابتدا نام مترجم و سپس سال نشر و سال ترجمه قید شود. مثال: (Wang et al., 1970/1972). اما در خصوص کتاب­‌هایی که به زبان فارسی ترجمه شده‌­اند نام مترجم به عنوان استناد درون متنی ذکر نمی‌­شود و فقط نام مولف همراه با سال تألیف به میلادی قید می‌گردد. مثال: (گوتگ، 1935)

شیوه استناد در فهرست منابع

  • فهرست منابع باید با تورفتگی (Hanging) به میزان 0/5 سانتی‌متر و فاصله بین سطور single تایپ شوند. فاصله هر منبع تا منبع بعد باید 12pt در نظر گرفته شود. در مورد منابع فارسی از قلم B Nazanin شماره 11 و منابع انگلیسی از قلم Times New Roman شماره 10 استفاده شود.
  • در فهرست منابع ابتدا منابع فارسی و سپس منابع انگلیسی به ترتیب حروف الفبا بر اساس نام خانوادگی اولین نویسنده مرتب شوند. در صورت یکسان بودن نام خانوادگی نویسنده اول، ترتیب الفبایی نام خانوادگی نویسندگان بعدی و سپس سال انتشار منبع مد نظر قرار گیرد.
  • کلیه منابع فارسی می‌بایست به هر دو صورت فارسی و برگردان انگلیسی آن نگارش شوند. لازم است نسخه ترجمه شده منابع فارسی در میان سایر منابع انگلیسی و بر اساس الفبای انگلیسی گنجانده شوند و هر منبع فارسی در انتها با ذکر واژه [in Persian] از منابع خارجی مجزا گردند. منظور از منابع فارسی، منابعی است که اصل آن­ها به فارسی نگاشته شده و شامل کتاب‌­های ترجمه شده نمی‌­باشد. در برگردان منابع فارسی به انگلیسی بایستی اسامی نویسندگان، ناشر و مکان انتشار به انگلیسی نویسه­‌گردانی شوند، اما عناوین به انگلیسی ترجمه شده و سال انتشار نیز به میلادی برگردانده شود.
  • در صورت وجود بیش از یک نویسنده، حرف «و» یا نماد «&» بسته به فارسی یا انگلیسی بودن منبع پیش از نام آخرین نویسنده آورده شود.
  • در مورد مقالات، نام نشریه و شماره دوره (Volume) و در مورد کتاب، عنوان کتاب به صورت مورب تایپ شود. همچنین عنوان مقاله ارائه شده در کنفرانس، عنوان پایان‏نامه یا رساله، عنوان مطلب درج شده در صفحات اینترنتی، عنوان اختراع، عنوان استاندارد و نظایر آن نیز باید به صورت مورب تایپ شوند.
  • چنانچه منبع دارای شناسه doi است در انتها ذکر شود، در غیر این صورت URL معتبر جایگزین آن شود.

مثال:

1- استناد به مقاله علمی

نصرتی، ف.، فاخری، ب.، سلوکی، م.، مهدی‌­نژاد، ن.، و ولی­‌زاده، م. (1398). بررسی برخی خصوصیات فیتوشیمیایی گیاه دارویی انزروت (Astragalus fasciculifolius Boiss) در رویشگاه‌­های طبیعی جنوب استان سیستان و بلوچستان. تحقیقات گیاهان دارویی و معطر ایران، 35(1)، 68-79. https://dx.doi.org/10.22092/IJMAPR.2019.121991.2327

Nosrati, F., Fakheri, B., Solouki, M., Mahdi Nezhad, N., & Valizadeh, M. (2019). Analysis of some phytochemical characteristics of Astragalus fasciculifolius Boiss. in natural habitats of South Sistan and Baluchistan Province, Iran. Iranian Journal of Medicinal and Aromatic Plants Research, 35(1), 68-79. https://dx.doi.org/10.22092/IJMAPR.2019.121991.2327 [in Persian]

چنانچه تعداد نویسندگان بیش از شش نفر باشد، فقط نام شش نویسنده اول به همراه نویسنده آخر به صورت زیر ذکر شود:

Medina-Torres, L., Santiago-Adame, R., Calderas, F., Gallegos-Infante, J. A., González-Laredo, R. F., RochaGuzmán, N. E., … & Manero, O. (2016). Microencapsulation by spray drying of laurel infusions (Litsea glaucescens) with maltodextrin. Industrial Crops and Products, 90, 1-8. https://doi.org/10.1016/j.indcrop.2016.06.009

در مواردی که صفحه­‌بندی بر اساس شماره مقاله انجام شده، به جای شماره صفحات، واژه «Article» به همراه شماره مربوطه قید گردد.

Raoufi, N., Fang, Y., Kadkhodaee, R., Phillips, G. O., & Najafi, M. N. (2016). Changes in Turbidity, Zeta Potential and Precipitation Yield Induced by Persian Gum-Whey Protein Isolate Interactions During Acidification. Journal of Food Processing and Preservation, 41(3), Article e12975. https://doi.org/10.1111/jfpp.12975

چنانچه مقاله فاقد شماره دوره، شماره نشریه (Issue number) یا صفحه­‌بندی است، صرفا اطلاعات موجود آورده شوند.

  • بدون شماره دوره:

Stegmeir, M. (2016). Climate change: New discipline practices promote college access. The Journal of College Admission, (231), 44–47. https://www.nxtbook.com/ygsreprints/NACAC/nacac_jca_spring2016/#/46

  • بدون شماره نشریه:

Sanchiz, M., Chevalier, A., & Amadieu, F. (2017). How do older and young adults start searching for information? Impact of age, domain knowledge and problem complexity on the different steps of information searching. Computers in Human Behavior, 72, 67–78. https://doi.org/10.1016/j.chb.2017.02.038  

  • بدون شماره صفحات:

Butler, J. (2017). Where access meets multimodality: The case of ASL music videos. Kairos: A Journal of Rhetoric, Technology, and Pedagogy, 21(1). http://technorhetoric.net/21.1/topoi/butler/index.html

مقاله‌هایی که به صورت برخط (آنلاین) منتشر شده اما هنوز چاپ نشده‌­اند با عبارت «در نوبت چاپ» برای منابع فارسی و «in press» برای منابع خارجی مشخص شوند.

Baldwin, M., & Keefer, L. A. (in press). Being here and now: The benefits of belonging in space and time. Journal of Happiness Studies. https://doi.org/10.1007/s10902-019-00214-7   

در مورد مقاله­‌هایی که از زبان‌­های دیگر به زبان انگلیسی ترجمه شده‌­اند نام نویسندگان اصلی همراه با عبارت .Trans در پرانتز قید شود. همچنین در انتهای منبع عبارت Original work published همراه با سال انتشار مقاله در داخل پرانتز ذکر شود. مثال:

Piaget, J. (1972). Intellectual evolution from adolescence to adulthood (J. Bliss & H. Furth, Trans.). Human Development, 15(1), 1–12. https://doi.org/10.1159/000271225 (Original work published 1970)

2- استناد به کتاب

نحوه استناد به کتاب­‌های چاپی و الکترونیکی یکسان است و شامل ذکر نام نویسندگان، سال انتشار، عنوان (به صورت مورب)، و نام ناشر (بدون اطلاعات مکانی) می­‌باشد. منظور از سال انتشار تاریخ کپی­‌رایت است که در صفحه مربوطه قید شده است. اطلاعات مربوط به نوبت ویرایش پس از عنوان کتاب به صورت غیر مورب تایپ شود.

کتاب تألیف شده:

پروانه، و. (1371). کنترل کیفی و آزمایشهای شیمیایی مواد غذایی: انتشارات دانشگاه تهران.

Parvaneh, V. (1998). Quality control and the chemical analysis of food: Tehran University. [in Persian]

Kaufman, K. A., Glass, C. R., & Pineau, T. R. (2018). Mindful sport performance enhancement: Mental training for athletes and coaches. American Psychological Association. https://doi.org/10.1037/0000048-000

Jackson, L. M. (2019). The psychology of prejudice: From attitudes to social action (2nd ed.). American Psychological Association. https://doi.org/10.1037/0000168-000

کتاب ویرایش شده: چنانچه کتاب یک ویراستار دارد از واژه .Ed و اگر بیش از یک ویراستار دارد از واژه .Eds استفاده شود:

Torino, G. C., Rivera, D. P., Capodilupo, C. M., Nadal, K. L., & Sue, D. W. (Eds.). (2019). Microaggression theory: Influence and implications. John Wiley & Sons. https://doi.org/10.1002/9781119466642

یک فصل از کتاب:

Zeleke, W. A., Hughes, T. L., & Drozda, N. (2020). Home–school collaboration to promote mind–body health. In C. Maykel & M. A. Bray (Eds.), Promoting mind–body health in schools: Interventions for mental health professionals (pp. 11–26). American Psychological Association. https://doi.org/10.1037/0000157-002

کتاب ترجمه شده: در مورد منابع خارجی به همان ترتیب که درخصوص مقاله توضیح داده شد عمل شود.

Heidegger, M. (2008). On the essence of truth (J. Sallis, Trans.). In D. F. Krell (Ed.), Basic writings (pp. 111–138). Harper Perennial Modern Thought. (Original work published 1961)

Coelho, P. (1993). The alchemist (A. R. Clarke, Trans.). HarperOne. (Original work published 1988)

در خصوص کتاب‌های ترجمه شده به زبان فارسی ابتدا باید نام مؤلف و سال انتشار اثر به میلادی ذکر شود. مثال:

نورتون، ج. ای.، فرایر، پ.، و نورتون، آی. تی. (2013). مهندسی فرمولاسیون مواد غذایی، ترجمه اسداللهی، س. و تاجیک، ر. (1395). انتشارات دانش­‌پرور

3- استناد به مقاله‌های ارائه شده در همایش­‌ها:

نوع ارائه در همایش­های داخلی با عبارات [مقاله شفاهی]، [پوستر]، و [سخنرانی کلیدی] و در همایش­های خارجی با عبارات [Paper presentation]، [Poster session] و [Keynote address] مشخص شود. اگر تنها به چکیده مقاله کنفرانسی استناد می­‌شود عبارت [چکیده مقاله کنفرانس] و یا [Conference presentation abstract] به کار برده شود. چنانچه فایل Pdf و یا ویدیوئی از ارائه‌دهنده وجود دارد لینک آن در انتهای منبع قید شود.

خطیب‌­زاده، م.، و جعفرزاده، م. (1395، اردیبهشت). کوپیگمانتاسیون آنتوسیانین گلبرگ زعفران با اسیدهای آلی و بررسی اثر pH ، غلظت و نوع کوپیگمنت بر آن. [مقاله شفاهی] دومین کنفرانس بین المللی یافته‌های نوین پژوهشی در شیمی و مهندسی شیمی، تهران، ایران  . https://civilica.com/doc/477866

Evans, A. C., Jr., Garbarino, J., Bocanegra, E., Kinscherff, R. T., & Márquez-Greene, N. (2019, August 8–11). Gun violence: An event on the power of community [Conference presentation]. APA 2019 Convention, Chicago, IL, United States. https://convention.apa.org/2019-video

4- استناد به رساله و پایان­‌نامه:

عبارات [پایان­‌نامه کارشناسی ارشد، نام دانشگاه] و یا [رساله دکتری، نام دانشگاه] برای منابع فارسی و عبارات [Master’s thesis, name of university] و یا [Doctoral dissertation, name of university] برای منابع خارجی ذکر شود. چنانچه URL در دسترس باشد در انتهای منبع اضافه شود.

Zambrano-Vazquez, L. (2016). The interaction of state and trait worry on response monitoring in those with worry and obsessive-compulsive symptoms [Doctoral dissertation, University of Arizona]. UA Campus Repository. https://repository.arizona.edu/handle/10150/620615

جهت استناد به پایان­‌نامه یا رساله منتشر نشده از عبارات [پایان‌­نامه منتشر نشده کارشناسی ارشد، نام دانشگاه] و یا [رساله منتشر نشده دکتری، نام دانشگاه] برای منابع فارسی و عبارات [Unpublished master’s thesis, name of university] و یا [Unpublished doctoral dissertation, name of university] برای منابع خارجی استفاده شود.

قربانی حسن­‌سرایی، آ. (1393). غنی‌­سازی ماست با منابع گوناگون امگا 3 و بررسی تأثیر آن بر ویژگی‌­های فیزیکوشیمیایی و حسی طی مدت نگهداری. [رسالۀ منتشرنشدة دکتری]، دانشگاه فردوسی.

Harris, L. (2014). Instructional leadership perceptions and practices of elementary school leaders [Unpublished doctoral dissertation]. University of Virginia.

5- استناد به وبینار: عبارت وبینار در داخل کروشه قید شود و لینک مربوطه در انتهای منبع ذکر گردد.

Kamin, H. S., Lee, C. L., & McAdoo, T. L. (2020). Creating references using seventh edition APA Style [Webinar]. American Psychological Association. https://apastyle.apa.org/instructional-aids/tutorialswebinars

6- استناد به صفحات اینترنتی

Powertech Systems. (2015). Lithium-ion vs lead-acid cost analysis. Retrieved from http://www.powertechsystems.eu/home/tech-corner/lithium-ion-vs-lead-acid-cost-analysis/. Accessed January 6, 2016

7- استناد به دیتاست (Dataset)

[dataset] Oguro, M., Imahiro, S., Saito, S., & Nakashizuka, T. (2015). Mortality data for Japanese oak wilt disease and surrounding forest compositions. Mendeley Data, v1. https://doi.org/10.17632/xwj98nb39r.1.

8- استناد به نرم‌­افزار

Coon, E., Berndt, M., Jan, A., Svyatsky, D., Atchley, A., Kikinzon, E., Harp, D., Manzini, G., Shelef, E., Lipnikov, K., Garimella, R., Xu, C., Moulton, D., Karra, S., Painter, S., Jafarov, E., & Molins, S. (2020, March 25). Advanced Terrestrial Simulator (ATS) v0.88 (Version 0.88). Zenodo. https://doi.org/10.5281/zenodo.3727209

9- استناد به اختراع (Patent)

Ghatak, S. (2019). Immunization testing system (U.S. Patent No. 10,788,482). U.S. Patent and Trademark Office. https://rb.gy/ik0fb0

10- استناد به استاندارد

سازمان ملی استاندارد ایران [ISIRI]، (1398) افزودنی‌­های خوراکی مجاز-رنگ­‌های خوراکی- فهرست و ویژگی­‌های عمومی. (استاندارد ملی ایران به شماره 740). https://standard.isiri.gov.ir/StandardView.aspx?Id=51687

Standards Australia & Standards New Zealand. (2018). Interior and workspace lighting part 2.5: Hospital and medical tasks (AS/NZS 1680.2.5-2018). SAI Global. https://www.saiglobal.com/

4-8- صفحه عنوان و چکیده انگلیسی

عنوان و چکیده انگلیسی در انتهای مقاله (بعد از فهرست منابع) آورده می‌شود و لازم است توسط گزینه page break در منوی Insert از فهرست منابع جدا شود. کلیه ملاحظات مربوط به چکیده فارسی در مورد چکیده انگلیسی نیز صادق است. عنوان انگلیسی باید با قلم Times New Roman شماره 14 و به صورت پررنگ در وسط سطر قرار داده شود. اسامی نویسندگان نیز می‌بایست با قلم Times New Roman شماره 11 به صورت پررنگ وسط چین شوند. وابستگی سازمانی نویسندگان به شکل کامل و مطابق چکیده فارسی برگردان شود و به صورت وسط‌‌چین با قلم Times New Roman شماره 10 تایپ گردد. توصیه می‌شود رتبه علمی نویسندگان با اختصارات MD، PhD، BS، MSc و نظایر آن مشخص شود.

چکیده انگلیسی باید برگردان کاملی از چکیده فارسی باشد و با قلم Times New Roman شماره 10 پس از اسامی نویسندگان آورده شود. واژه‌های کلیدی انگلیسی (Keywords) نیز با قلم Times New Roman شماره 10 مطابق با واژه‌های کلیدی فارسی و به ترتیب الفبای انگلیسی تایپ شوند.


 نحوه ارسال مقاله

نویسندگان محترم لازم است پس از ثبت ‌نام در تارنمای نشریه https://ngr.areeo.ac.ir مقاله خود را به صورت الکترونیکی ارسال نمایند. شایان ذکر است ارسال فایل­‌های زیر الزامی است:

  • مشخصات نویسندگان
  • اصل مقاله بدون نام و مشخصات نویسندگان
  • نمودارها با فرمت Excel
  • فایل عنوان‌های مربوط به شکل‌ها، نمودارها و عکس‌ها
  • فایل EndNote منابع
  • نامه ارسال مقاله خطاب به سردبیر یا تعهدنامه (cover letter)
  • فرم تعارض منافع
  • فرم واگذاری حق انحصاری تکثیر و نشر(کپی‌رایت)